Naselje Trnjani iz zraka

Trnjani

Trnjani su treće selo po broju stanovnika u Općini Garčin, te po popisu iz 2001. godine broje 855 žitelja. Smješteni su uz potok Breznu 3 km zapadno od centra Garčina. Površina sela iznosi 10,6 kvadratnih kilometara prosječne gustoće naseljenosti od 81 stanovnik po kvadratnom kilometru.

Zemljopisni položaj

Nalaze se na križanju županijske ceste Klokočevik-Zadubravlje i županijske ceste Slav.Brod-Bukovlje-Garčin-Vrpolje.

Selo je sastavljeno od mješovitog stanovništva kada je u pitanju nacionalnost i vjera. Oko 40 % stanovništva čine žitelji katoličke vjere i 40 % stanovništva pravoslavne vjere. U Trnjanima živi 50,6 % muškaraca i 49,4 % žena.

Gospodarski dio Trnjana čini stanovništvo koje se bavi uglavnom poljoprivredom, vinogradarstvom, stočarstvom i manji dio voćarstvom.

Na području Trnjana djeluje osnovna škola koja je o sastavu područne škole „Vjekoslav Klaić“ u Garčinu.

Trnjani su i sjedište župe Sv.Marka  koja obuhvaća naselja Zadubravlje, Klokočevik, Vrhovinu i Šušnjevce. Župna crkva sagrađena je 1828. godine u istoimenoj župi koja je osnovana 1694. godine. U Trnjanima je postojala i pravoslavna crkva  posvećena Rođenju Presvete Bogorodice izgrađena 1945. godine, koja je pripadala parohiji iz Slavonskog Broda. Crkva je srušena tijekom Domovinskog rata i agresije na RH te od tada nije obnavljana.

Udruge

Bogat kulturnoumjetnički i športski  život karakterističan je za Trnjane, što je u potpunosti pridonijela dvorana koja je izgrađena 80- tih godina i bila je jedna od rjeđih u našim krajevima. Sredinom 80-ih godina u Trnjanima je postojao i odbojkaški klub „Slaven“ koji se nakon nekog vremena ugasio, a danas je aktivan  nogometni klub „Slaven“, sudionik II ŽNL. Kad smo kod nogometa valja spomenuti i memorijalni nogometni turnir „Žrtve domovinskog rata“ koji se već nekoliko godina održava u Trnjanima. Uz nogometni klub aktivan je i taekwondo klub, te KUD „Lovor“ nasljednik KUD-a „Mićo Vitas“,  vrlo bogate i dugotrajne tradicije.

Trnjani su i jedino mjesto u općini gdje se održava stočni sajam, koji također ima dugotrajnu tradiciju.

SADRŽAJ

Skip to content