Vjerski život

Prvi spomeni Svete Gospe Grabovačke spominju se još prije 240 godina. Prema nekim svjedočenjima
Gospa se ukazala na jednom grabovom stablu nedaleko od Garčina u zaseoku Surevice. Sve to vrijeme hodočasnici i vjernici posjećuju svoju Gospu na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza.

Na spomenutom hodočašću okupi se i po nekoliko tisuća vjernika koji iz godine u godinu zavjetnim hodočašćima iz svih okolnih mjesta mole Gospu za zdravlje i pomoć u nevolji. Na mjestu ukazanja Gospe sagrađena je i kapelica koja je desetljećima okupljala vjernike u molitvi, a nedavno je lijepo uređena i nadstrešnica gdje se služe svete mise.

Danas je Grabovac i svetište Gospe Grabovačke posjećeno tijekom cijele godine, kako prilikom izleta školske djece tako i raznih proslava i manifestacija, državnih i vjerskih praznika.

Prilikom obilnijih snježnih padalina Grabovac je idealno mjesto za sanjkanje u čemu uživa mlađa, a sve češće i srednja populacija žitelja Općine Garčin. Podno svetišta Gospe Grabovačke nalazi se izvor Zvećaj i izvor Javor vrlo kvalitetne i pitke vode.

Kapelica Sv. Petra

Kapelica Sv. Petra nalazi se nekoliko stotina metara ispred svetišta Gospe Grabovačke na križanju ceste Klokočevik – Surevica – Novo Topolje, i ceste Grabovac – Garčin. Kapelica je stara preko 200 godina, a u neposrednoj blizini kapelice još uvijek se nalaze vidljivi ostaci nekadašnje župne crkve Sv. Petra i Pavla.

Nedaleko od kapelice nalazi se i prostor toka potoka Garduna koji seže sve do svetišta Gospe Grabovačke. Kapelica Sv. Petra omiljeno je mjesto molitve prolaznicima, izletnicima, a ponajviše hodočasnicima Svetoj Gospi Grabovačkoj.

SADRŽAJ

Skip to content