Naselje Garčin iz zraka

Garčin

Po lokaciji i veličini Garčin je središte općine Garčin. Selo broji 1035 stanovnika po popisu iz 2001. godine i isključivo su katoličke vjere. Garčin je smješten 15 km istočno od središta Brodsko-posavske županije na križanju županijske ceste Slavonski Brod-Vrpolje, te na željezničkoj pruzi Slavonski Brod-Vinkovci koja je od centra Garčina udaljena svega 2 km. Dobra cestovna i željeznička povezanost sa ostalim općinama i županijama uvjetovali su da se Garčin u poslijeratnom razdoblju najbrže razvijao, što jasno govori i podatak o broju stanovništva kao i o broju domaćinstava kojih je u Garčinu 316.

Općenito

Garčin ima površinu od 17,96 kvadratnih kilometara i prosječnu gustoću naseljenosti od 58 stanovnika po kvadratnom kilometru. U selu živi 50,6 % žena i 49,4 % muškaraca, međutim prosječna godišnja stopa nataliteta od 1991.-2001. je u laganom opadanju i iznosi -0,46 % za ovo vremensko razdoblje.

Mještani Garčina pretežito se bave poljoprivredom i stočarstvom, dok su ostale grane kao vinogradarstvo, građevina, razni obrti, ugostiteljstvo, turizam i sl. manje zastupljeni.

Dio Garčina je i zaseok SUREVICA smješteno 5 km sjeverno od središta sela.

Župna crkva Sv.Mateja sagrađena je 1796. godine u istoimenoj župi koja je osnovana 1474. godine. Sv.Matej ujedno je štovatelj i zaštitnik ovoga Slavonskog sela.

SADRŽAJ

Skip to content